voor inwoners, met gemeenten

Pubervraag van de maand december 2019: Hoe overleef ik december?

Publicatiedatum: 1 december 2019

Pubers en feestdagen zijn niet per definitie een goede match. Hoe makkelijk ze voorheen meegingen in jouw plannen en zich zelfs verheugden op de gezelligste maand van het jaar. Zo ‘awkward’ vinden ze die gezelligheid en dat familiegedoe als ze puber zijn geworden. Hun telefoon en vrienden zijn veel interessanter. En dat kan behoorlijk wat vragen van het geduld van ouders! Hieronder tips die kunnen helpen. 

Betrek je pubers erbij

Pubers vinden het over het algemeen leuk om mee te denken en inbreng te hebben. Vraag hen bijvoorbeeld of ze het leuk vinden om te helpen tijdens het kerstdiner of vraag ze wat ze lekker vinden om te eten. Laat je puber de tafel mooi dekken of bak samen oliebollen voor de jaarwisseling. Vind je puber het leuk om foto’s of filmpjes te maken? Vraag hem of haar om mooie foto’s te maken tijdens het diner/feest.

Plan op tijd en leg de lat niet te hoog

Heb je al plannen voor de Kerstdagen, laat deze dan aan je puber weten. Plan op tijd. Zo voorkom je discussie op het laatste moment, wanneer je puber bijvoorbeeld al andere plannen heeft gemaakt. Overleg met je puber en vraag wat hij of zij graag wil doen met Kers en de jaarwisseling. Leg de lat niet te hoog. Feestdagen met familie zijn voor de meeste pubers niet zo boeiend. Dat komt wel weer als ze wat ouder zijn. Blijf in contact, bespreek je plannen en verwachtingen op tijd en luister naar de input van je puber. Voor je het weet komen ze met leuke plannen waar jij ook blij van wordt maar nog niet aan gedacht had!

Ruimte voor vrienden

Voor pubers zijn vrienden heel belangrijk. Geef hen dan ook ruimte om dingen met vrienden te kunnen doen. Verplicht ze bijvoorbeeld niet om alle feestdagen thuis te blijven. Praat samen met je puber over de wensen die jullie beiden hebben en probeer hier een middenweg in te vinden. Bijvoorbeeld: met de jaarwisseling blijft hij/zij tot twaalf uur thuis en gaat daarna met vrienden weg, bij het kerstdiner met familie mag je kind een vriend of vriendin uitnodigen.

Alcohol

Tijdens de feestdagen is het drinken van alcohol bijna een vanzelfsprekendheid en wordt het geassocieerd met gezelligheid. Denk aan de kerstborrels, de glühwein op de kerstmarkten en, de champagne met de jaarwisseling. Onder de 18 jaar is alcohol drinken erg onverstandig. Maak samen afspraken over alcoholgebruik. Leg uit waarom jongeren onder de 18 nog geen alcohol mogen drinken. Kijk voor meer informatie en tips op de website van NIX www.nix18.nl.

Wees consequent. Geen alcohol tijdens het uitgaan met vrienden, betekent ook geen alcohol thuis. Als je puber tijdens het kerstdiner thuis wel een wijntje mag drinken, denkt hij of zij bij andere gelegenheden sneller dat een uitzondering wel kan. Daarnaast is de kans groter dat je kind later meer alcohol gaat drinken als hij of zij thuis af en toe een glaasje meedrinkt. Er zijn superveel leuke en feestelijke drankjes zonder alcohol (mocktails). Je kunt als ouder natuurlijk ook  zelf de uitdaging aangaan om een keer de feestdagen zonder alcohol door te brengen.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen!

Meer advies nodig? We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl

Op onze website geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.

Meer nieuws

Al het nieuws