voor inwoners, met gemeenten

14-jarigen krijgen nieuwe oproep voor prik tegen meningokokkenziekte

Publicatiedatum: 17 april 2020

In de periode van 28 april t/m 25 mei nodigt Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek drieduizend (bijna) 14-jarigen opnieuw uit om de prik tegen meningokokkenziekte te komen halen. In verband met het coronavirus gebeurt dit deze keer niet in grote groepen in een sporthal, maar elke jongere krijgt een persoonlijke afspraak. Zo kan iedereen op een veilige manier deze belangrijke vaccinatie halen.

Uitstel kan gevaarlijk zijn

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Van 2015 tot 2018 was er een stijging van het aantal mensen met meningokokkenziekte. Sindsdien krijgen tieners een vaccinatie die hiertegen beschermt. Alle jongeren in Nederland die geboren zijn in 2006 krijgen deze vaccinatie voor de zomer aangeboden. Ook in de huidige coronatijd. Het uitstellen van de prik kan namelijk gevaarlijk zijn.

Persoonlijke afspraak

De (bijna) 14-jarigen uit de Gooi en Vechtstreek waren al eerder uitgenodigd om de vaccinatie te komen halen. De vaccinatieweek die eind maart in Sporthal De Zandzee in Bussum was gepland, ging op advies van het RIVM echter niet door. In verband met het coronavirus mocht de vaccinatie niet langer in groepen worden aangeboden. De betreffende jongeren ontvangen dus een nieuwe oproep. Zij worden deze keer individueel uitgenodigd in The Red House op het Mediapark in Hilversum. Omdat elke tiener nu een persoonlijke afspraak krijgt, ontstaan er geen wachtrijen in een groep en kan iedereen goed afstand houden van elkaar.

Gezondheidsklachten

Bij verkoudheid, benauwdheid of koorts, is wel het advies om een nieuwe afspraak te maken en thuis te blijven. Dat advies geldt in deze coronaperiode voor alle Nederlanders. Ook zieke medewerkers blijven thuis. Na de vaccinatie kunnen de jongeren soms last krijgen van milde bijwerkingen. Bijvoorbeeld lichte koorts of een rode plek op de plaats waar de prik is gegeven. Dat is normaal en gaat vanzelf weer over. De vaccinatie heeft geen nadelige invloed op de weerstand. Na de prik hebben jongeren dus geen grotere kans om corona te krijgen.

Komt allen

Jeugd en Gezin werkt met man en macht om ondanks de bijzondere omstandigheden jongeren te blijven vaccineren. Vier weken lang, in de periode van 28 april t/m 26 mei, gaan de medewerkers vijf dagen per week vaccineren om alle drieduizend jongeren uit onze regio te beschermen tegen de meningokokkenziekte. De boodschap is: Kom en maak er gebruik van!

9- en 13-jarigen

De vaccinaties voor de 9-jarige jongens en meisjes (DTP en BMR) en 13-jarige meiden (HPV) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook deze prikken had Jeugd en Gezin aanvankelijk gepland in de vaccinatieweek van eind maart. Met uitstel van een half jaar komt bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. Dit betreft difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen, rodehond (BMR) en humaan papillomavirus (HPV – baarmoederhalskanker). Het uitstellen van de meningokokkenprik is geen optie omdat meningokokken nog steeds circuleren in Nederland. Daarom krijgen 14-jarigen al wél voor de zomer de meningokokkenprik opnieuw aangeboden.

Meer informatie

Op 25 april 2020 gaf onze collega Anjella Huijgen bij NH Gooi radio uitleg over het vaccineren van 14-jarigen (meningokokkenziekte). Het fragment is hier te luisteren.

Kijk voor meer informatie over de meningokokkenvaccinatie bij de veelgestelde vragen en antwoorden

Meer nieuws

Al het nieuws