voor inwoners, met gemeenten

Meningokokkenvaccinatie voor peuters en jongeren

Publicatiedatum: 31 mei 2018

Vanaf 1 mei 2018 krijgen alle kinderen van 14 maanden op het consultatiebureau een meningokokken ACWY-vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie is in de plaats gekomen van de meningokokken C-vaccinatie omdat ’t bescherming biedt tegen meer verschillende soorten meningokokken.

Meningokokken zijn bacteriën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en zelfs tot sterfte kunnen leiden. Om vooral besmettingen met meningokokken W tegen te gaan, heeft de minister van VWS tot deze vaccinwissel besloten.

Daarnaast wordt vanaf 1 oktober 2018 gestart met het vaccineren van jongeren die geboren zijn tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. Zij krijgen hiervoor per post een uitnodiging. In 2019 worden alle jongeren die dat jaar 14 jaar uitgenodigd voor een meningokokken ACWY-vaccinatie.

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte, maar de kans om het te krijgen is heel klein. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar treedt vooral bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. Daarom is besloten om te starten met het vaccineren van peuters en 14-jarigen.

Kinderen van andere leeftijden, die niet in aanmerking komen voor deze vaccinatie, kunnen evt. via de huisarts of GGD-reisvaccinaties een vaccinatie tegen meningokokken ACWY halen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 60,- voor het vaccin, aangevuld met de prijs voor het consult. Sommige (aanvullende) ziektekostenverzekeringen vergoeden dit.

Meer informatie is te lezen op de website van het RIVM

Meer nieuws

Al het nieuws