voor inwoners, met gemeenten

Pubervraag van de maand juni 2020: Vakantie vieren met tieners in coronatijd, hoe hou je het ontspannen?

Publicatiedatum: 1 juni 2020

De vakantietijd staat voor de deur. Dit keer met de uitdaging van het coronavirus erbij. De vakantie zal er daardoor waarschijnlijk  anders uitzien dan je van tevoren had bedacht.

Deze tijd is voor iedereen moeilijk maar zeker ook voor pubers. Zij zijn bezig zich los te maken van hun ouders en hun vriendschappen. Zij zijn grenzen en seksualiteit aan het ontdekken. Naast de verplichtingen en ‘het gezeur’ van school, leraren en gezinsleven was er altijd nog die ontspanning door sporten, chillen met vrienden, bioscoop etc. Het enige wat nu nog doordraait is (online) school en het gezinsleven. Gek worden ze er van!

Plannen

Met elke versoepeling komen er meer mogelijkheden en dat is fijn maar de examenreisjes  gaan niet door. Er komen geen afscheids- en examenfeesten. Ook heeft Rutte aangekondigd nog geen grote plannen te maken voor de zomer. Er wordt  stille hoop gekoesterd dat de vakanties met vrienden naar Knokke, Albufeira, Terschelling  nog doorgaan, maar de kans bestaat dat we in eigen land of thuis vakantie zullen hebben.

Het idee om de hele zomer met ouders en broertjes en zusjes opgescheept te zitten staat de meeste van onze jongeren niet aan. Overigens geldt dat ook voor de ouders. Vakantie met tieners  die nergens zin in hebben is alles behalve aantrekkelijk. Voor alle partijen niet.

Hoe houd je het toch gezellig?

Belangrijk blijft dat ouders op één lijn zitten. Zo houd  je in deze periode van onzekerheid de leiding.  Kijk samen naar wat haalbaar is om te doen. Voor sommige gezinnen zit vakantie er misschien niet in omdat ze door moeten werken of omdat het werk juist is weggevallen en er veel minder geld beschikbaar is om dingen te doen.

Ga met de kinderen in gesprek, erken het feit dat het niet leuk is wat er allemaal gaande is en dat je ze een andere zomer had gegund. Luister naar wat ze zeggen. Langer dan 10 minuten klagen houdt bijna niemand vol dus laat ze maar lekker en vat het vooral niet persoonlijk op. Deel de ideeën die jullie hebben voor de vakantietijd. Grote kans dat ze binnen die plannen meedenken en misschien wel met een ander erg leuk plan komen.

Geef elkaar de ruimte. Kijk welke mogelijkheden er zijn en praat met andere ouders, je kunt elkaar op ideeën brengen. Houd vast aan vaste contactmomenten, het avondeten bijvoorbeeld, of juist het ontbijt. En nu geldt nog meer dan in gewone tijden: choose your battles.

En mocht er straks in de zomer toch minder belemmering  zijn om te doen wat je gepland had, dan is deze zomer waarschijnlijk iedereen al snel tevreden!

Meer advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl

Wij wensen jou en je gezin een fijne en ontspannen zomervakantie. Wij zijn deze hele zomer open!

Op onze website geven wij praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden óók voor ouders van tieners!

Meer nieuws

Al het nieuws