voor inwoners, met gemeenten

Twee inwoners regio Gooi en Vechtstreek besmet met coronavirus

Publicatiedatum: 4 maart 2020

Twee inwoners van regio Gooi en Vechtstreek zijn besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Deze inwoners zijn onderzocht door de GGD door middel van bemonstering. Na laboratoriumonderzoek stelde het RIVM dit resultaat dinsdagavond 3 maart vast. Het gaat om een 56-jarige man uit Naarden en een 45-jarige man uit Blaricum. Beiden zijn in Noord-Italië geweest en zijn nu in thuisisolatie. De man uit Blaricum was op skivakantie met zijn gezin. Zijn gezinsleden, ook twee schoolgaande kinderen, hebben geen klachten maar blijven de komende dagen wel thuis. De inwoner uit Naarden was op familiebezoek.

GGD Gooi en Vechtstreek brengt in kaart met wie deze patiënten contact hebben gehad (contactonderzoek) om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Contacten van deze patiënten worden door de GGD benaderd en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen. Als deze contacten op hun beurt klachten krijgen die passen bij het coronavirus, dan worden zij ook in thuisisolatie geplaatst en getest. De betreffende school wordt geïnformeerd en indien nodig bijgestaan door de GGD.

De GGD en het RIVM blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten worden gevonden: isolatie, bron- en contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich kan verspreiden.

Call center GGD Gooi en Vechtstreek langer geopend

Via een speciaal telefoonnummer 035-6926400 kunnen vragen worden gesteld over het coronavirus. Vandaag blijft dit telefoonnummer tot 20.00 uur bereikbaar voor vragen. Ook het landelijke informatienummer kan worden gebeld via 0800-1351 (eveneens tussen 08.00 en 20.00 uur).

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • was uw handen regelmatig,
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg,
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.

Als u klachten heeft

Heeft u luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met verspreiding van het coronavirus? Of heeft u de afgelopen twee weken contact gehad met een patiënt met het coronavirus? Het advies van het RIVM is om in dat geval telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Vragen en informatie

Voor alle vragen en actueel nieuws: kijk op de website van de GGD Gooi en Vechtstreek www.ggdgv.nl, of op rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/coronavirus of via RIVM www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Meer nieuws

Al het nieuws