voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand april 2021: Mijn kind is boos, wat kan ik doen?

Publicatiedatum: 1 april 2021

Kinderen, zeker jonge kinderen, laten hun boosheid vaak zien door te schreeuwen, huilen, slaan, schoppen, gooien, bijten etc. Hoe ga je daar goed mee om?

Het is belangrijk om te weten dat boosheid een functie heeft. Boosheid zorgt er voor dat je je grenzen kunt aangeven en dat je voor jezelf kunt opkomen. Het is dus goed dat je kind zijn boosheid uit. Jonge kinderen hebben nog de niet de woorden en het denkniveau van volwassenen en reageren daarom nog impulsief.

Blijf rustig

Boosheid roept  boosheid op.  Als je kind tegen je schreeuwt  kan het zijn dat je zelf ook boos wordt. Logisch natuurlijk, het is niet fijn als er tegen je geschreeuwd wordt. Toch helpt het niet om ook boos te worden. Het maakt het vaak alleen maar heftiger. Belangrijkste tip is dan ook: Blijf rustig!  Als het je lukt om rustig te blijven geef je je kind een goed voorbeeld en kalmeert je kind sneller. Lukt het je niet om rustig te blijven omdat je zelf ook boos bent? Stap dan even uit de situatie. Tel tot 10, haal diep adem en bedenk je dat je kind zich niet zo gedraagt om jou bewust dwars te zitten. Je kind weet nog niet hoe hij zich anders kan uiten.

Reden tot boosheid

Boos word je niet zomaar. Redenen om boos te worden  zijn frustratie, onmacht, pijn, grenzen die worden overschreden, angst, bezorgdheid, vermoeidheid of onrechtvaardigheid.  Neem de tijd om te kijken wat er speelt bij je kind, benoem dit en toon begrip. Zo help je je kind woorden te geven aan emoties die ze zelf nog niet begrijpen . Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je er heel boos van wordt’, ‘Ik snap dat je dat graag wilt’ of ‘Dat is ook balen, dat je verloren hebt’. Zo voelt je kind zich gehoord en begrepen en zal hij sneller  kalmeren. Boze gevoelens ontkennen of straffen levert vaak juist meer boosheid op.

Gevoel en gedrag

Maak onderscheid  tussen dat wat je kind voelt (boosheid) en hoe hij zich daarbij gedraagt (deur dicht slaan). Natuurlijk moet je grenzen stellen aan ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat je kind van jou leert hoe hij zijn boosheid op een acceptabele manier kan uiten. Laat je kind dus weten dat z’n gevoel oké is, maar zijn gedrag niet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je bent boos omdat je dat nu niet krijgt, dat snap ik. Ik zou ook boos zijn als ik iets heel graag wil en het niet krijg. Maar wat ik niet leuk vind is het geschreeuw en gegil. Het doet pijn aan m’n oren’.  Hierdoor geef je je kind mee dat hij boos mag zijn, maar je leert hem ook rekening te houden met anderen.

Meedenken over oplossingen

Als je kind heel boos is heeft  begrenzen op dat moment weinig zin. Je kind is dan niet voor rede vatbaar. Wacht met praten en vragen stellen tot je kind is afgekoeld.  Zodra je kind gekalmeerd is, of als de woedeaanval nog niet te hoog opgelopen is, kun je je kind leren z’n boosheid op een andere manier te uiten. Praat over de boosheid en laat je kind zelf meedenken over oplossingen om zijn boosheid kwijt te raken. Ook het aan je kind vertellen wat je zelf doet als je boos bent kan je kind helpen omgaan met zijn woede. Als je kind nog jong is kunnen voorleesboekjes over dit onderwerp leuk en helpend zijn om dit onderwerp te bespreken.

Boekentips

Om voor te lezen aan (jonge) kinderen zijn deze boeken aan te raden:

Het kleurenmonster, Draakje Vurig, Kikker is boos of kijk eens in de bibliotheek er is vast nog veel meer over dit onderwerp te vinden. Een boekentip voor jezelf is ‘De gids over emoties bij kids’.

Video

Collega, Nathalie Zurlohe, gezins- en opvoedcoach, vertelt in deze video meer over boosheid. Zij geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom wordt een kind boos?
  • Hoe kun je reageren op een boze bui?
  • Wat helpt om boosheid kwijt te raken?
  • Wat doe ik als mijn kind boos blijft?
  • Waarom is het lastig zelf rustig te blijven als je kind boos is?

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.

Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws