voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand december 2019: Hoe overleef ik december?

Publicatiedatum: 1 december 2019

December is een echte feestmaand, gezellig en druk en vooral veel… Veel sociale verplichtingen, veel activiteiten, veel  boodschappen, veel hyperactieve  kinderen. Heerlijk al die gezelligheid maar tegelijkertijd ook vermoeiend! Vaak horen we begin december al terug van ouders dat ze stiekem al uitkijken naar januari. Ook jammer want december is naast een drukke maand ook een feestmaand waarbij het draait om gezelligheid. Hier wat tips om meer rust te brengen in deze maand.

Verbeter december, begin bij jezelf 🙂

Doe jezelf en je gezin een plezier en laat af en toe de boel de boel. Loop jezelf niet voorbij, daar heeft niemand wat aan. Jij bent dan niet jezelf en je kinderen worden hier ook niet vrolijker van. Luister naar de signalen van je lijf en leg jezelf, net als je telefoon, dagelijks aan de oplader. Hoe? Dat is voor iedereen anders. Met een kopje thee, je favoriete serie kijken, even bijkletsen met een vriend of vriendin, een warm bad of lekker sporten.

Zorg voor rust

Ook op kinderen kan december een behoorlijke impact hebben. Zeker als je een (prikkel) gevoelig kind hebt. Het helpt dan om, waar mogelijk, de dagelijkse routine vast te houden. Dit geeft je kind houvast en veiligheid in deze spannende maand. Zorg dat ze voldoende slaap krijgen en plan extra rustmomenten in na drukke dagen. Kijk samen een mooie film, houd een heerlijke pyamadag of ga lekker ’s middags in bad. Sommige kinderen ontladen door een flinke huilbui, anderen door veel te bewegen en lawaai te maken. Kijk dus goed naar wat je kind nodig heeft om zijn spanning kwijt te kunnen en geef hem daar de ruimte voor.

Maak keuzes

Zoals hierboven al gezegd, december is veel. Maak daarom keuzes in het decemberaanbod. Beperk bijvoorbeeld het aantal Sinterklaasbezoekjes. Sinterklaas is voor veel kinderen erg spannend en hij komt overal; op school, de peuterspeelzaal, de sportclub, zwemles, het werk van papa of mama, bij opa en oma en ga zo maar door. Hetzelfde geldt voor het schoentje zetten. Allemaal superleuk maar ook heel spannend voor kinderen. Door het aanbod voor je kind te beperken maak je die ene Sinterklaasintocht of schoenzetmoment ook veel specialer. Daarnaast verminder je bij je kind veel spanning en dat brengt rust voor iedereen. Tijdens de Kerstperiode kun je hetzelfde doen. Plan bijvoorbeeld het ene jaar bij je ouders en het volgende jaar bij je schoonouders en wissel dit af. Iedereen weet dan waar hij aan toe is en jij hoeft je niet schuldig te voelen. Het is ook niet raar om één van de Kerstdagen te zeggen we blijven gezellig thuis met de kinderen. Krijg je bezoek bij jou over de vloer? Maak het jezelf niet te moeilijk en verdeel de taken. Moet je toch een 6-gangen diner op tafel zetten? Vraag dan om hulp of laat iedereen een gang meenemen. Zo heb jij ook tijd om te eten en hoef je niet de hele dag in de keuken te staan.

Wij wensen iedereen een mooie en relaxte decembermaand toe!

Meer advies nodig? We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl

Op onze website geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.

Meer nieuws

Al het nieuws