voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand december 2020: Hoe kom ik deze decembermaand door?

Publicatiedatum: 1 december 2020

Het einde van het jaar is in zicht. Normaal gesproken is er in deze tijd veel te doen. Dit jaar is alles echter anders. De coronamaatregelen zorgen ervoor dat vaste tradities anders vorm gegeven moeten worden. We zijn meer aan huis gebonden, er is minder te doen en familiebezoek blijft beperkt. Een beetje saai en kaal allemaal. Hoe maken we van deze decembermaand toch een mooie en fijne tijd?

Ontspanning

De feestdagen in december zijn bij uitstek dagen om te ‘cocoonen’, te genieten van lekker eten, voorlezen, samen een spelletje te doen of een film te kijken. Regelmatig naar buiten gaan blijft natuurlijk ook een goed idee. Een beetje frisse lucht doet goed! Voel je niet bezwaard als je er tussendoor ook eens even alleen op uit wilt gaan. Waarschijnlijk ben je een leukere ouder als je dit af en toe eens doet.

Samen

Laat je gezin meedenken en meehelpen. De gezelligheid creëer  je samen. Een paar ideeën:

  • Vul de kerstboom met eigen creaties en gebruik de vrije dagen om jullie huis steeds mooier te maken.
  • Verzin om de beurt iets leuks om die dag te doen en doe dat ook samen.
  • Bedenk en bereid samen een feestmaal waarbij iedereen helpt op zijn/haar eigen niveau. Oudere kinderen kunnen misschien zelfs een eigen gerecht klaarmaken. Zo ontstaat een verassende maaltijd.
  • Organiseer een online sessie met familieleden en doe zo samen een spelletje, bijvoorbeeld bingo.

Jullie weten vast nog genoeg andere dingen te bedenken om samen te doen?!

Geniet

Geniet vooral en probeer je aandacht niet te richten op wat nu niet kan, maar op wat nu wél kan. Wees creatief en geniet bewust van alle fijne momenten van de dag: thee drinken, een fijn gesprek met je kind, een wandeling samen etc. Er is altijd iets te om dankbaar voor te zijn en om blij van te worden! Probeer je dit regelmatig te beseffen, zo focus je je vanzelf op de lichtpuntjes van geluk, waardoor je vanzelf meer kan genieten.

Het hoeft niet perfect te zijn

Laat het idee los dat alles perfect moet zijn. Misschien zijn (te) hoge verwachtingen wel het lastigst aan de decembermaand. We gaan ervan uit dat alles vrolijk en gezellig moet zijn, maar is dat een reële verwachting? Het gezellig hebben samen is belangrijk, maar tussendoor is het leven ook soms lastig. Natuurlijk vervelen de kinderen zich regelmatig, maken ze ruzie, zeuren ze af en toe. En natuurlijk verlies je regelmatig je geduld, heb je zorgen, is je huis niet altijd zo netjes als je misschien zou willen en heb je ook weleens zin om lekker je eigen gang te gaan. De kunst is om te accepteren dat dit er bij hoort. Perfectie bestaat niet. Juist door je hier bij neer te leggen, kun je sneller loslaten, om daarna weer te genieten van de leuke momenten die er ook zijn. Een fijne decembermaand gewenst! 

Advies nodig?  We denken graag met je mee!

Behoefte aan advies op maat? Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl. Wij zijn gewoon bereikbaar, met uitzondering van 25 december en 1 januari 2021.

Meer nieuws

Al het nieuws