voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand januari 2020: Ga je mee sporten?!

Publicatiedatum: 1 januari 2020

Sporten is goed voor jong en oud! Zo na de feestdagen zijn we weer vol goede voornemens. Als je nog niet aan sport doet is dit vaak het moment om er (weer) mee te beginnen!

Waar is sporten goed voor?

Veel kinderen vinden het leuk om een sportactiviteit te doen. Regelmatig intensief bewegen zorgt voor een goede conditie en het zorgt voor de ontwikkeling van ruimtelijke en lichamelijke coördinatie. Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind en een goede manier om te leren omgaan met  emoties zoals boosheid en verdriet bij het verliezen. Bovendien maken kinderen al sportend nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Wat weer kan zorgen voor veerkracht en een positief zelfbeeld.

Vanaf welke leeftijd?

Je kunt kinderen al vanaf hun vierde jaar laten kennismaken met verschillende sporten. Veel sportscholen en –clubs hebben een speciaal aanbod voor de allerkleinsten, zoals kleutergym en kleuterjudo. Plezier staat hierbij voorop.

Toch een andere sport?

Op jonge leeftijd is het soms zoeken welke sport het beste bij het kind past en zullen ze wat meer wisselen van clubjes. Als ze eenmaal hun draai gevonden hebben blijven ze vaak de hele basisschoolleeftijd wel op dezelfde sport.

Tijdens de puberteit verandert het lichaam. Pubers kunnen sneller blessures krijgen door de groeispurt of worden minder snel en behendig. Vaak speelt school met al het huiswerk een grotere rol en is er meer interesse in chillen met vrienden. Dit kan zorgen voor (tijdelijk) verminderde interesse in sport of er ontstaat  interesse in een andere sport. Bekijk samen met je kind hoe hij/zij plezier kan houden in bewegen. Soms is een ander sport een optie, eentje die beter past bij de ontwikkeling op dat moment of een sportclub  waar ook de vrienden op zitten.

Hoe blijft sporten leuk?

Wie al jong begint met sporten en daar plezier aan beleeft, blijft dat vaak zijn hele leven doen. Ouders kunnen hun kinderen hierbij helpen. Woon als ouder zoveel mogelijk trainingen en/of wedstrijden bij. Niet alleen bij de kleintjes maar ook bij de oudere kinderen. Zelfs pubers vinden het leuk als je komt kijken, echt!  Als ouder is het wel goed je te realiseren dat je je kind niet te veel pusht en dat je beseft dat je geen beste indruk maakt als je je laat verleiden tot schreeuwen tegen je kind of de tegenstanders. Ook de beslissing van de scheidsrechter of de coach luidruchtig in twijfel trekken doet je kind geen goed. Pubers willen je er dan niet meer bij hebben en op alle leeftijden kunnen kinderen door deze druk van ouders weerstand krijgen tegen sporten en zich erg onzeker gaan voelen. Dat is nou net niet de bedoeling natuurlijk! Dus kom met een positieve en enthousiaste instelling naar de sport van je kind kijken.

Voor iedereen!

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Veel gemeenten hebben hier een subsidieregeling voor. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. De leraren op school kunnen bijvoorbeeld een aanvraag via het Jeugdfonds Sport en Cultuur doen. Ook het maatschappelijk werk, de sportclub zelf of Jeugd en Gezin kunnen zo’n aanvraag doen.

Kijk ook eens op de website van de buurtsportcoaches in onze regio. Zij organiseren regelmatig leuke sportactiviteiten voor de jeugd www.gooisemerenbeweegt.nl.

Meer advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl

Op onze website geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.

Meer nieuws

Al het nieuws