voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand januari 2021: Opvoeden in 2021: hoe houden we het positief?

Publicatiedatum: 1 januari 2021

2020 was een roerig jaar voor  kinderen, jongeren en de ouders. Er werd veel gevraagd van iedereen. Bijvoorbeeld door thuisonderwijs, thuiswerken, gebrek aan sociale steun, afstand houden en minder leuke dingen kunnen doen als bezoek restaurant, sportclub enz. De meeste gezinnen is het goed gelukt om hier een weg in te vinden al was én is de uitdaging om het leuk te houden soms groot. Na de vakantie en de feestdagen is er misschien weer ruimte voor een positief begin van 2021? We geven je enkele tips om je hierbij te helpen.

Zorg ook goed voor jezelf

Opvoeden is een stuk makkelijker als je goed in je vel zit. Kijk in het nieuwe jaar eens waar jij energie van krijgt en neem daar dan ook de tijd voor! Ben je in de waan van de dag vergeten waar je ook al weer energie van krijgt? Denk dan eens terug aan de tijd voordat je ouder werd, wat deed je toen graag? Waar werd je blij van? Zit daar iets tussen wat je weer kunt oppakken? Door ook goed voor jezelf te zorgen word je een leukere ouder en is het veel makkelijker om positief te blijven!

Wat gaat goed?

Door vooral aandacht te hebben voor de leuke dingen die je kind doet,  zal je kind deze dingen vanzelf vaker doen. Alles wat aandacht krijgt groeit. Je kind leert vooral door te horen (van jou als ouder) wat hij goed doet. Natuurlijk zal je kind naast leuke dingen ook regelmatig minder leuke dingen doen. Hij moet tenslotte nog veel leren en jij als ouder misschien ook wel?

Kijk wat écht belangrijk is op dit moment. Wat kun je laten rusten en wat kun je ook later oppakken? Ofwel doe zoals het Engelse gezegde: ‘Choose your battles’, het maakt je leven soms zoveel makkelijker. Zolang de basisregels en -grenzen duidelijk zijn voor je kind (en hier consequent naar gehandeld wordt) kun je daar omheen best een beetje ‘dansen’ samen.

Maak regelmatig tijd vrij voor je kind

Veel lastig gedrag komt voort uit een behoefte aan aandacht. Je kunt dit voor zijn door regelmatig tijd vrij te maken voor je kind. Dit kan bijvoorbeeld door samen een gesprekje te voeren, een spelletje te doen of een knuffel te geven. Doe iets waar jullie allebei plezier aan beleven. Hierbij geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, dus liever een kort moment van oprechte aandacht dan heel lang bij je kind zijn maar intussen met andere dingen bezig zijn. Heb je meer kinderen? Kijk dan of je ze afwisselend hun eigen momenten kunt geven door dingen apart met ze te ondernemen. Dit hoeft echt niet veel extra tijd te vragen. Samen met papa of mama even naar buiten is al fijn.

Veel succes met deze tips en de beste wensen voor een positief 2021!

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws