voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand januari: ‘Wat vindt mijn kind eigenlijk van mijn smartphone gebruik?’

Publicatiedatum: 1 januari 2018

Aandachtstrekkers

Het is veel in het nieuws: schermen en social media zijn voor kinderen enorme aandachtstrekkers en voor ouders vaak een bron van ergernis. Afgelopen zomer bleek uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij dat kinderen zich óók ergeren aan het mobiele telefoongebruik van hun ouders!
Het blijkt dat kinderen zich onbelangrijk voelen wanneer ouders tijdens een gezamenlijke activiteit veel en vaak op hun smartphone bezig zijn. Kinderen hebben het gevoel dat ouders geen aandacht aan het kind geven omdat ze steeds op hun telefoon kijken.

Strijd om aandacht

Even kijken op Facebook, even whatsappen met een vriend(in), even de mail bekijken……..het zijn leuke afwisselingen wanneer je bijvoorbeeld een groot deel van je tijd met jonge kinderen thuis bent. Het kan heel leuk en ontspannend zijn om eventjes te ontsnappen aan de taken van alledag, daar is niets mis mee. Maar het kan ook verslavend werken en zo kan je ongemerkt lang of vaak op schermen zitten en je kinderen onbedoeld de boodschap geven dat je telefoon interessanter is dan zij.

Liefde is aandacht en aandacht is liefde

Voor kinderen van alle leeftijden geldt dat ze groeien van aandacht. Kinderen genieten en groeien van non verbale communicatie, van oogcontact en de gezichtsuitdrukking van hun ouders. Dit is op jonge leeftijd zelfs heel erg belangrijk voor hechting. Bijvoorbeeld oogcontact en volledige aandacht geven aan je baby tijdens de borstvoeding of flesje. Voor oudere kinderen zijn momenten waarin ze de volle aandacht van hun ouders hebben ook belangrijk voor hun zelfbeeld. Zij voelen zich dan letterlijk gezien. Als ouder is het ook heel leuk om met je volle aandacht te observeren hoe je kind in een speeltuin rond rent of met andere kinderen samen speelt. Zo leer je je kind op een andere manier kennen.

Nieuwe gewoonten

Het nieuwe jaar is een mooie gelegenheid om nieuwe gewoonten aan te leren. Waarom niet een goed voornemen wat betreft jouw telefoon of tablet gebruik?
Spreek bijvoorbeeld met jezelf (en eventueel met je partner) af om je telefoon / tablet aan de kant leggen tijdens vaste momenten. Bijvoorbeeld tijdens een activiteit met de kinderen of tijdens het eten. Ook tijdens de ochtend- en avondspits is het handig om je volledige aandacht op het gezin te richten. Geluid uitzetten helpt om niet steeds afgeleid te worden door alle meldingen.
Probeer eens ‘schermloze uitjes’ in te plannen. Naar het bos of naar de speeltuin zonder de afleiding van je telefoon. Heerlijke alle aandacht voor elkaar en voor het hier en nu.

Ga het gesprek aan

Wat is de mening van jouw kind over jouw mediagebruik? En wat vind jouw kind over zijn eigen gebruik van YouTube en social media? Deze ouder en kind quiz is een leuke manier om het samen over deze onderwerpen te hebben en nieuwe afspraken te maken.

Meer nieuws

Al het nieuws