voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand juli en augustus: ‘Hoe ga ik om met risicovol buitenspelen?’

Publicatiedatum: 1 juli 2018

Het is lekker weer en de schoolvakantie staat voor de deur: heerlijk buiten spelen en ravotten!

Buitenspelen betekent  soms ook risicovol spelen zoals: skaten, in bomen klimmen, stoeien, een hut bouwen met hamers en spijkers en op ontdekkingstocht langs de slootkant. Het zijn allemaal dingen die kinderen enorm leuk vinden.

Risicovol spelen is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt zijn grenzen en leert zijn angst overwinnen. De meeste kinderen vinden dat leuk en spannend. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden. Risicovol spelen vergroot het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en het doorzettingsvermogen van je kind. Bovendien vergroot het de sociale vaardigheden.

Hoe ga je als ouder om met risicovol buitenspelen? Natuurlijk wil je als ouder voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Opvoeden is stukje bij beetje loslaten. Als ouder bepaal je wanneer en in hoeverre jij je kinderen loslaat. Belangrijk hierbij is dat je luistert naar je eigen gevoel. Je weet zelf het beste wat jouw kind aan kan. Het ene kind is heel voorzichtig, het andere kind ziet totaal nergens gevaar in. Dit kun jij als ouder het beste inschatten.

Probeer een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon uitproberen en opbouwen. Kijk bij risicovol spelen naar wat je kind leuk vindt en wat het al kan. Neem eens wat meer afstand en bedenk “wat kan er gebeuren?”. Natuurlijk moet je je kind tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Natuurlijk kun je ingrijpen als je bang bent dat je kind zich zal bezeren. Maar leg dan wel uit waarom je dat doet. Zo kan je kind ervan leren.

Concrete afspraken maken voor wanneer je kind uit jouw zicht buiten speelt is handig. Een aantal afspraken waar je aan kunt denken:

Vanaf de leeftijd van 4 a 5 jaar kun je met de meeste kinderen goed afspraken maken over buitenspelen. Bijvoorbeeld dat ze op de stoep moeten blijven, of dat ze naar een bepaalde speeltuin om de hoek mogen.

Naarmate je kind ouder wordt, kun je meer afspraken maken. Bijvoorbeeld over hoe laat ze thuis moeten zijn. Je kunt ook afspreken dat je kind zich om de zoveel tijd thuis even meldt.

Een belangrijke basisregel die je met kinderen van alle leeftijd kunt afspreken is dat ze nooit zonder toestemming van jou met iemand anders mee mogen gaan.

Kinderen kunnen geleidelijk aan leren om goed met afspraken om te gaan. Ouders moeten op hun beurt geleidelijk aan leren om hun kind wat los te laten. Geef ze een beetje verantwoordelijkheid en vertrouwen. Je zult je verbazen over hoeveel verantwoordelijkheid jouw kind al aan kan! En onthoud wat jouw kind betreft: ‘the best days end in dirty clothes!’.

Voor meer tips en informatie over risicovol spelen kun je terecht op de website Risicovol-spelen.nl

Bron: opvoeden.nl

Meer nieuws

Al het nieuws