voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand juni 2020: Zomervakantie vieren met kinderen in coronatijd, hoe hou je het ontspannen?

Publicatiedatum: 1 juni 2020

De vakantietijd staat voor de deur. Dit keer met de uitdaging van het coronavirus erbij. Deze corona tijd is allang niet meer leuk voor kinderen. In  eerste instantie waren ze misschien blij om lekker thuis te kunnen zijn. Nu missen ze toch echt hun vriendjes van school. Gelukkig kunnen ze het schooljaar af sluiten met nog wat dagen naar school. Maar net als ze daar weer een beetje aan gewend raken staat de zomervakantie voor de deur.

De maatregelen rond het coronavirus worden versoepeld en dat is fijn. Maar Rutte heeft aangekondigd geen grote plannen te maken voor de zomer. We koesteren  stille hoop  dat de geplande reizen toch nog doorgaan maar hoogstwaarschijnlijk vieren we deze zomer de vakantie in eigen land of thuis.

Vakantie

Vakantie is afgeleid van het woord vacatio en dat betekent ‘vrij van verplichtingen’. Een tijd om even helemaal niets te doen. Toch zien onze vakanties er al lang niet meer zo uit. In de vakantie gaan we juist op pad, we bezoeken musea en pretparken of gaan op reis. Door het coronavirus kan dat nu beperkt  en wordt de vakantie weer wat het van oorsprong betekende. Niets doen. Het idee om de hele zomer met elkaar thuis te zitten is voor veel gezinnen iets waar ze best een beetje tegenop zien. Hoe hou je de vakantietijd toch ontspannen voor iedereen?

Voorkom strijd

Ga met de kinderen in gesprek, erken het feit dat het niet leuk is wat er allemaal gaande is en dat je ze een andere zomer had gegund. Luister naar wat ze zeggen. Langer dan 10 minuten klagen houdt bijna niemand vol, dus laat ze maar lekker en vat het vooral niet persoonlijk op.

Een vaste routine kan helpen. Natuurlijk mag het allemaal wat losser, het is tenslotte wel vakantie! Maar een fijne vakantieroutine geeft jezelf en de kinderen houvast en dus rust. Iedereen weet waar hij aan toe is.

Choose your battles  juist nu iedereen zo lang op elkaars lip zit. Door niet overal bovenop te zitten bespaar je jezelf een hoop energie en voorkom je onnodige strijd.  Natuurlijk zijn er een aantal regels  nodig om het leefbaar te houden met elkaar. Maar kijk eens goed welke regels écht nodig zijn en welke voorlopig even geparkeerd kunnen worden tot er weer andere tijden aanbreken.

Creatieve ideeën

Minder te doen hebben is vaak meer vervelen. Dat is niet erg. Juist tijdens momenten van verveling kom je vaak op de beste ideeën en dat geldt ook voor kinderen. De afgelopen periode zijn er veel  leuke initiatieven geweest van kinderen. De straten zijn volgetekend met de mooiste  tekeningen, er zijn boomhutten gebouwd en er zijn lieve dingen verzonnen om opa of oma te verassen.

Deel de plannen die je voor deze zomer hebt met de kinderen en vraag ook wat zij graag zouden willen doen. Grote kans dat ze met een leuk plan komen.

Geen inspiratie? Op internet zijn veel leuke ideeën te vinden waarmee je de zomer wel doorkomt. Maak bijvoorbeeld een activiteitenpot waaruit elke dag een activiteit getrokken kan worden, ga binnen je huis bij elkaar uit logeren, kampeer in de tuin of in de woonkamer 🙂 Maak samen een lekkere picknick, laat om en om iemand bepalen wat er die dag gedaan gaat worden etc.

Tips

Hopelijk helpen bovenstaande tips je de zomer door en zo niet? Volg ons op Social Media, we plaatsen regelmatig leuke ideeën om te doen in je vakantie of kijk eens wat www.kidsproof.nl te bieden heeft.

Meer advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl

Wij wensen jou en je gezin een fijne en ontspannen zomervakantie. Wij zijn deze hele zomer open!

Meer nieuws

Al het nieuws