voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand juni: ‘Hoe zorg ik goed voor mezelf als ouder’

Publicatiedatum: 1 juni 2018

Als ouder heb je het druk met de zorg voor je kind(eren), je huishouden, je werk. Daarnaast heb je ook nog je sociale leven met familiebezoekjes etc. Ouderschap vraagt een hoop van je. Soms kun je heel erg verlangen naar een moment dat je even helemaal niets hoeft. Het helpt om je gevoelens te delen. In de drukte van alle dag heb je kans dat jullie partnerschap minder aandacht krijgt Praat bijvoorbeeld met je partner over hoe jullie de taken kunnen verdelen zodat jullie toekomen aan tijd voor jezelf en tijd voor elkaar. Zorg je grotendeels alleen voor je kinderen? Ook dan is het heel belangrijk om iemand in je naaste omgeving te zoeken om af en toe een beroep op te kunnen doen zodat je even tijd voor jezelf – me-time – hebt.

Goed kunnen zorgen voor je gezin, begint bij goed zorgen voor jezelf! Op het moment dat jij als ouder goed in je vel zit, zul je merken dat het je veel minder moeite kost om ‘een goede mama of papa’ te zijn voor je kind. De dingen gaan dan simpelweg meer ‘vanzelf’.

Hoe doe je dat, zorgen voor jezelf? Om te beginnen door tijd te maken voor de dingen die jou helpen  te ontspannen. Als je regelmatig ontspant, heb je meer energie en meer zin om je dagelijkse bezigheden uit te voeren. Je bent dan beter in staat de positieve kanten te zien, kijkt soms net even anders tegen zaken aan en houdt zelf de regie in plaats van dat je het gevoel hebt geleefd te worden.

Echter deze tijd ontstaat niet vanzelf, er zijn zoveel dingen die ‘moeten’. Je moet er dus bewust tijd voor inplannen.

Sta daarnaast eens stil bij dingen waar je positieve energie uit haalt. Ben je ontzettend moe? Kijk dan eens naar wat jou energie geeft. Wat zijn de dingen die de leuk vindt? Dan kan van alles zijn, van muziek luisteren, sporten of een lekkere wandeling. Maar gun ook jezelf dat middagdutje en laat je to-do-lijst even voor wat het is.

Tips voor tijd voor jezelf:

  • Als je het moeilijk vindt om tijd voor jezelf vrij te maken, begin dan met iedere dag minstens een ding te doen dat je zelf echt leuk vindt. Een half uurtje voor jezelf kan veel verschil maken.
  • Je bent een vader of moeder, maar daarnaast ook een eigen persoon. Het is belangrijk soms na te denken over wat jíj wilt. Welke dingen gaven jou positieve energie voor je vader of moeder werd?
  • Gun jezelf minimaal 1 avond in de week ‘me-time’
  • Praat met vrienden, familie of je partner over waar jij behoefte aan hebt. Je ziet dan dat meer ouders daar behoefte aan hebben.
  • Vrienden of familie vinden het vaak leuk om af en toe op te passen. Maak hier gebruik van als je hier behoefte aan hebt. Voel je hier niet schuldig over. Want goed zorgen voor jezelf, is ook goed zorgen voor je kinderen en voor je relatie met je partner.
  • Tijd voor jezelf creëer je ook door taken, zoals het huishouden of de zorg voor jullie kind(eren), te verdelen of soms uit handen te geven.

Met dank aan online-opvoedhulp en CJG 043.nl

Meer nieuws

Al het nieuws