voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand maart 2019: ‘Mijn kind heeft vragen over seks. Hoe moet ik daar op reageren?

Publicatiedatum: 1 maart 2019

Je kind stelt uit het niets een vraag over seks, bijvoorbeeld: Waar komen baby’s vandaan? Of ze hebben ergens een woord gehoord en willen weten wat dat betekent. Het overvalt je misschien en je denkt “wat moet ik hier nu op zeggen?’ Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Welke informatie is geschikt voor je kind?

Voor volwassenen heeft seksualiteit een hele andere lading dan voor kinderen. Seksuele ontwikkeling is een breed begrip. Het gaat niet alleen om seks maar ook om gevoelens, je eigen lichaam, zelfbeeld, relaties aangaan, respect hebben voor jezelf en elkaar. Deze ontwikkeling start al vanaf dat je kind baby is!

Krijg je plotseling een vraag over seks? Ga in gesprek, gewoon doen! Ga in op de vraag en geef een kort en leeftijdsadequaat antwoord. Mocht je kind meer willen weten, dan stellen ze die vragen vanzelf. Het is belangrijk om het zo vroeg mogelijk over seksualiteit te hebben. Zo kun je je kind jouw normen en waarden overbrengen

Stelt een jong kind de vraag: ‘waar komen baby’s vandaan?’ Dan kan je dit gewoon biologisch uitleggen. Dus over een zaadje en een eitje. Een kind zal dit zo aannemen en helemaal geen zal er totaal geen gêne bij voelen als er over seks gepraat wordt.

Wanneer kinderen in de pubertijd komen krijgt seksualiteit steeds meer dezelfde lading als voor een volwassene. Pubers nemen  niet alles meer aan wat je als ouder daarover te zeggen hebt. Op die leeftijd zullen ze hun informatie via internet, social media of vrienden verzamelen. Ze kunnen dan een vertekend beeld krijgen. Daarom is het belangrijk om ook op deze leeftijd te blijven uitleggen waar seksualiteit en liefde over gaan. Al vindt je puber het  misschien gênant om met jou over sekst te praten, kaart het onderwerp toch regelmatig aan.

Vind je het lastig te weten wat je je kind op welke leeftijd kan vertellen dan kun je de boeken van Sanderijn van der Doef raadplegen. Zij heeft boeken geschreven over het thema seksualiteit gericht op bepaalde leeftijdscategorieën.

  • Ik vind je lief: 4-7 jaar
  • Jij ook op mij: 8-11 jaar
  • Het puberboek: vanaf 11/ 12 jaar

De 3de week van de maand maart is het de week van de lentekriebels, het thema seksualiteit staat deze week centraal. Het kan zijn dat de school van je kind hier ook aandacht aan schenkt. Mocht je zelf meer informatie willen dan je kijken op www.weekvandelentekriebels.nl. Heb je vragen of behoefte aan een gesprek, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!

T 035 – 6926350
E info@jggv.nl
W www.jggv.nl

Meer nieuws

Al het nieuws