voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand maart 2021: Zijn er dit jaar ook lentekriebels?

Publicatiedatum: 1 maart 2021

Jazeker! Lentekriebels hebben geen boodschap aan corona. Ook nu komt het voorjaar er weer aan en gaan bloemen bloeien, de vogels nestjes bouwen en worden we massaal (weer) verliefd!

Week van de Lentekriebels

Seksualiteit en intimiteit horen bij het leven, het is van alle leeftijden.

Speciaal- en basisonderwijs in het hele land besteden elk jaar in maart aandacht aan seksualiteit en intimiteit in de Week van de Lentekriebels. Het lesprogramma hiervoor wordt aangeboden door Rutgers, kenniscentrum seksualiteit:  www.rutgers.nl. Er zijn ook thuislessen beschikbaar.

Dit jaar is de Week van de Lentekriebels van 15 t/m 19 maart. Het thema van dit jaar is: seksuele en genderdiversiteit. Zo kan elk kind zichzelf zijn op school en draagt het onderwijs bij aan een samenleving waarin iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.

Waarom is het zo belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met seksualiteit?

Door de lessen ontwikkelen kinderen zich tot mensen die respect hebben voor zichzelf en anderen. Ze zijn zich bewust van hun eigen en andermans gevoelens, wensen, opvattingen en mogelijkheden. En ze leren verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit:

  • ze durven eerder vragen te stellen over seksualiteit
  • ze ontwikkelen normen en waarden op dit thema
  • ze worden weerbaarder en spreken elkaar aan op ongewenst gedrag
  • ze leren respectvol met elkaar om te gaan.

En ja, dan kunnen je kinderen thuis komen vol verhalen en vragen. Als je kind van zichzelf niet zo’n prater is kun je als ouder deze week ook aangrijpen om in gesprek te gaan met je kind over seksualiteit en intimiteit. Meestal geven scholen in een nieuwsbrief aan dat deze themaweek eraan komt en dat ze er aandacht aan besteden en welke onderwerpen behandeld worden.

Wat kun je als ouder doen?

  • Praat met je kind over seksualiteit, afgestemd op de leeftijd van je kind.
  • Gebruik een aanleiding van bijvoorbeeld tv of school om in gesprek te gaan.
  • Beantwoord vragen eerlijk en eenvoudig.
  • Je hoeft niet alles te weten. Je kunt ook samen de antwoorden opzoeken.
  • Lees een boek over dit onderwerp voor aan je kind of leg het neer voor je kind om het zelf te lezen.

Door open, duidelijk en eerlijk om te gaan met je kind, ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit, kun je waarden en normen meegeven, maar ook veiligheid, vertrouwen en weerbaarheid!

Leestip

Sanderijn van der Doef heeft goede boeken over dit onderwerp geschreven, voor alle leeftijden. Marian Latour heeft in deze boeken mooie, duidelijke en respectvolle illustraties gemaakt.

Het boek ‘Ik vind jou lief’ is bijvoorbeeld een informatief prentenboek voor peuters en kleuters. De moeite waard om eens te bekijken.

Persoonlijk advies nodig?  We denken graag met je mee!

Neem gerust contact met ons op: telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.

Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws