voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand maart: ‘Krijgt mijn kind voldoende rust?’

Publicatiedatum: 1 maart 2018

Heeft jouw kind het ook zo druk? Maandag voetballen, dinsdag en woensdag naar de naschoolse opvang, donderdag naar muziekles en vrijdag naar de vaste speelafspraak. Veel kinderen hebben een volle agenda en weinig vrije tijd om even te niksen. Daarnaast zijn er zoveel leuke activiteiten waar ze het liefst allemaal aan mee willen doen. Natuurlijk zijn er veel kinderen die dit aankunnen en die duidelijk hun grens kunnen aangeven. Maar er zijn ook kinderen die het liefst de hele dag in de weer zijn en zelf geen innerlijke rem hebben. Deze kinderen hebben hun ouders nodig om rustmomenten in het dagelijks leven in te passen.

Kinderen hebben de tijd nodig om hun dagelijkse indrukken te verwerken. Alleen al op een schooldag doet een kind ontzettend veel ervaringen en indrukken op. Als het te druk is kunnen kinderen moe, prikkelbaar, huilerig en/of druk zijn.

Hoe is dat bij jouw kind?

Maakt je kind een vermoeide indruk of zie je bozer gedrag dan dat je gewend bent, dan is rust in bouwen misschien een goede actie.
Dat kun je doen door:

  • regelmaat en voorspelbaarheid in jullie dagritme te brengen. Dat maakt het voor je kind overzichtelijk en duidelijk. Houd daar momenten open om even niets te doen bijvoorbeeld op zondagochtend een paar uur lekker in pyjama lopen.
  • grenzen te stellen: vooral voor jonge kinderen is het vermoeiend om de hele dag zelf te beslissen over wat er gaat gebeuren. Een vastgestelde planning en regels kunnen voor sommige kinderen rustgevend werken.
  • te bekijken of je kind voldoende slaapt. Veel kinderen slapen korter dan ze nodig hebben. Volgens deskundigen hebben kinderen in de basisschoolleeftijd zo’n 9 tot 11 uur slaap nodig. Hier lees je meer over slaaptijden en slaapuren die je kind nodig heeft: http://www.slaapnodig.nl/hoelang.html#
  • een avond- en bedritueel te maken zonder computerspelletjes of tv kijken. Het is slim om kinderen niet meer bloot te stellen aan te veel prikkels. Samen een boekje lezen voor het slapen gaan of de dag doornemen is een rustige afsluiting van de dag. Voor jonge kinderen is het ook heel rustgevend om samen te kletsen in bad.
  • een middag geen afspraakjes te maken, maar lekker na school naar huis en samen knutselen, een spelletje doen of gewoon even niets doen.

Heb je vragen over druk, moe of prikkelbaar gedrag van je kind? Vraag je je af waar het vandaan kan komen? Stel gerust een vraag aan de gezins- en opvoedcoaches! We denken graag met je mee.

Meer nieuws

Al het nieuws