voor inwoners, met gemeenten

Vragen en antwoorden over het coronavirus en vaccinaties

Publicatiedatum: 17 maart 2020

Vraag: Ik ben 22 weken (of meer) zwanger. Kan ik nu de vaccinatie beter 3 weken uitstellen?

  • Antwoord: Nee, het is belangrijk dat je de vaccinatie tegen kinkhoest komt halen. De vaccinatie moet wel uitgesteld worden als je ziek bent of verkoudheidsklachten hebt. Blijf thuis en verzet de afspraak als je klachten hebt van neusverkoudheid (niezen of loopneus), of keelpijn of hoesten. Heb je koorts? Ook dan wordt de vaccinatie uitgesteld.

Vraag: Is mijn kind net na vaccinatie extra vatbaar voor het coronavirus?

  • Antwoord: Nee, door vaccinatie is de weerstand na de vaccinatie niet verminderd en de kans op corona dus niet vergroot.

Vraag: Mijn kind is in contact geweest met een patiënt met het coronavirus. Mag het nu wel gevaccineerd worden?

  • Antwoord: Je kind mag niet naar het consultatiebureau komen (en kan dus niet gevaccineerd worden) als er iemand in het gezin een bevestigde corona infectie heeft. Betreft het een contact met iemand buiten het gezin, dan mag je kind alleen naar het CB komen als het zelf geen klachten heeft van neusverkoudheid of keelpijn of hoesten. Bij kinderen met koorts wordt de vaccinatie uitgesteld.

Vraag: Ik heb als ouder verkoudheidsklachten. Mijn kind heeft geen klachten. Mag ik nu met mijn kind naar het consultatiebureau voor vaccinatie van mijn kind?

  • Antwoord: Nee, je mag niet komen. Ouders of begeleiders met verkoudheidsklachten kunnen  niet naar het CB komen met hun kind. Als het kind geen klachten heeft, mag iemand die geen klachten heeft wel komen met je kind.

Meer nieuws

Al het nieuws