voor inwoners, met gemeenten

Dankzij gratis vaccinaties kun je je kind beschermen tegen een aantal ernstige en besmettelijke infectieziekten. In de leeftijd van 0-4 jaar geven we deze prikken tijdens de bezoeken op het consultatiebureau. In de schoolleeftijd worden de vaccinaties op een centrale plek in de regio gegeven. De uitnodiging hiervoor ontvang je per post.

Rijksvaccinatieprogramma

Op de website van het RIVM staan alle achtergronden van het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Zoals het vaccinatieschema, de ziektes waartegen wordt ingeënt en de bijsluiters van de vaccins. Je kunt er ook folders vinden in 12 verschillende talen. Meer informatie over onderzoek en ontwikkelingen lees je in dit document.

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kunnen er bijwerkingen optreden. Deze zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over. Hierbij kun je denken aan moeheid, niet lekker voelen, verhoging/koorts, huiduitslag, hoofdpijn of een pijnlijke plek rond de vaccinatieplaats. Meestal is dit direct op de dag van de vaccinatie of eventueel de dag daarna. Na de BMR-prik kunnen bijwerkingen tussen de 5e en 12e dag optreden. Maak je je zorgen over de klachten bij je kind? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Wij vragen je om ernstige bijwerkingen ook bij ons en bij het Lareb te melden. Zo krijgen we afwijkende bijwerkingen goed in beeld.

Vaccinaties inhalen

Is je kind niet volgens het Rijksvaccinatie programma ingeënt, maar wil je dat alsnog doen? Tot hun 18e verjaardag mogen kinderen (gratis) starten met de RVP-vaccinaties. We kunnen hiervoor een inhaalschema op maat maken. Neem hiervoor contact met ons op.