voor inwoners, met gemeenten
Vaccinaties 9-jarigen

Het betreft de laatste herhalingsprikken tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en tegen bof, mazelen en rode hond (BMR). Zij worden gegeven in het kalenderjaar waarin een kind 9 jaar wordt.

Jaarlijks zijn er drie dagen waarop we 9-jarigen uit de regio Gooi en Vechtstreek vaccineren. Voor elke vaccinatiedag nodigen we kinderen van een aantal gemeenten uit. Je ontvangt de uitnodiging enkele weken voor de vaccinatiedag.

De komende vaccinatiedata zijn:

 • dinsdagochtend 2 oktober 2018: hierbij zijn de mogelijkheden beperkt en moet je een afspraak maken op (035) 692 63 50)
 • Voor dinsdagochtend 2 oktober 2018 is een beperkte mogelijkheid (10.30-11.30 uur), hiervoor moet je een afspraak maken op (035) 692 63 50.

  We vaccineren in:

  Sporthal de Zandzee
  Struikheiweg 14
  1406 TK Bussum

  Er is parkeergelegenheid in de buurt van de sporthal, maar kom indien mogelijk op de fiets. De sporthal is op loopafstand van NS Station Bussum-Zuid. Zie onderstaande kaart met de looproute vanaf het station. Neem vanaf perron 2 de loopbrug over het spoor en volg dan de rode pijl op de plattegrond.

  Kaart

  We vragen je om de oproepkaart(en) die je thuis ontvangen hebt mee te nemen. Neem ook het vaccinatiebewijs van je kind mee. Meestal zit dat voorin het ‘groene of blauwe boekje’ dat je ooit van het consultatiebureau hebt gekregen.

  Als je kind verkouden is of een milde virusinfectie doormaakt, kan hij/zij gewoon de vaccinaties krijgen. Mocht je kind ernstiger ziek zijn (koorts boven 38,5 graden Celsius) en niet in staat zijn om te komen, dan mogen jullie op een van de andere dagen komen (zie vraag 2). Je hoeft hierover niet met ons te bellen. Wanneer er nog geen (nieuwe) oproepdagen bekend zijn, neem dan contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur, telefoon (035) 692 63 50.

  Als bij je kind sinds de vorige vaccinatiedatum (meestal rond 4 jaar) een aandoening is geconstateerd, kan er een contra-indicatie zijn tegen de vaccinaties. Situaties waarbij er (mogelijk) niet gevaccineerd worden zijn:

 • Het op dat moment doormaken van een ernstige ziekte
 • Hoge koorts (hoger dan 38,5 graden Celsius)
 • Heftige klachten na een vorige vaccinatie
 • Bloedtransfusie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Immunoglobuline-toediening in de periode rondom deze vaccinatie
 • Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
 • Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Een geplande operatie met algehele narcose binnen 2 weken na de vaccinatie
 • Een vaccinatie tegen gele koorts (i.v.m. reizen) of waterpokken in de periode rondom deze vaccinatie.

 • Bij kinderen met stollingsstoornissen of medicatie die de bloedstolling beïnvloeden, kan doorgaans wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).

  Heeft je kind een dergelijke aandoening? Dan raden wij aan om dit vooraf met de behandelend arts te overleggen. Op de vaccinatiedag zelf is een loket ‘medische informatie’ waar je ook je twijfels of vragen kunt bespreken.

  De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:
 • Milde verkoudheid of milde virusinfectie (zonder koorts of met slechts milde verhoging)
 • Antibioticagebruik
 • Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
 • Kippenei- of koemelkallergie
 • Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).
 • Is je kind op de dag waarop het is uitgenodigd ziek, of kan het om een andere dringende reden niet komen? Kom dan op een van de andere vaccinatiedagen (zie vraag 2). Je hoeft hierover op de middagen niet met ons te bellen, maar op de ochtend wel. Wanneer er nog geen (nieuwe) oproepdagen bekend zijn, neem dan contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur, telefoon (035) 692 63 50.

  Mogelijk heeft je kind de vaccinaties al eerder gekregen (bijvoorbeeld in het kader van reizen). Neem bij twijfel contact op met het RIVM. Je kunt contactgegevens vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

  Mogelijk heeft je kind deze vaccinaties gemist in het jaar dat hij/zij 9 werd. Neem bij twijfel contact op met het RIVM. Je kunt contactgegevens vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

  We bieden op de vaccinatiedagen zowel de vaccinaties voor 9-jarigen, voor 12-jarige meisjes, als die voor 14-jarige kinderen. Als je kinderen van beide leeftijden hebt, kan het voorkomen dat je uitnodigingen hebt gekregen voor verschillende tijdstippen. Je mag dan één van de tijdsblokken in de middag kiezen om met beide kinderen tegelijkertijd te komen. Je hoeft hierover niet met ons te bellen.

  Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: www.rijksvaccinatieprogramma.nl. Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.