Info vaccinaties DTP/BMR (9-jaar)

voor inwoners, met gemeenten
Veelgestelde vragen over vaccinatie DTP/BMR

Het betreft de laatste herhalingsprikken tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en tegen bof, mazelen en rode hond (BMR). Zij worden gegeven in het kalenderjaar waarin een kind 9 jaar wordt.

De door Jeugd en Gezin geplande groepsvaccinaties in de week van 30 maart t/m 3 april gaan vanwege het coronavirus niet door. De vaccinaties voor 9-jarige jongens en meisjes (DTP/BMR) worden uitgesteld tot na de zomervakantie.

De door Jeugd en Gezin geplande groepsvaccinaties in de week van 30 maart t/m 3 april gaan vanwege het coronavirus niet door. De vaccinaties voor 9-jarige jongens en meisjes (DTP/BMR) worden uitgesteld tot na de zomervakantie.

We vaccineren in:

Sporthal de Zandzee
Struikheiweg 14
1406 TK Bussum

Er is parkeergelegenheid in de buurt van de sporthal, maar kom indien mogelijk op de fiets. De sporthal is op loopafstand van NS Station Bussum-Zuid. Zie onderstaande kaart met de looproute vanaf het station. Neem vanaf perron 2 de loopbrug over het spoor en volg dan de rode pijl op de plattegrond.

Kaart

We vragen je om de oproepkaart(en) die je thuis ontvangen hebt mee te nemen. Neem ook het vaccinatiebewijs van je kind mee. Meestal zit dat voorin het ‘groene of blauwe boekje’ dat je ooit van het consultatiebureau hebt gekregen.

Als je kind verkouden is of een milde virusinfectie doormaakt, kan hij/zij gewoon de vaccinaties krijgen. Mocht je kind ernstiger ziek zijn (koorts boven 38,5 graden Celsius) en niet in staat zijn om te komen, dan mogen jullie op een van de andere dagen komen (zie vraag 2). Je hoeft hierover niet met ons te bellen. Wanneer er nog geen (nieuwe) oproepdagen bekend zijn, kijk dan later nogmaals op onze website.

Als bij je kind sinds de vorige vaccinatiedatum (meestal rond 4 jaar) een aandoening is geconstateerd, kan er een contra-indicatie zijn tegen de vaccinaties. Situaties waarbij er (mogelijk) niet gevaccineerd worden zijn:

 • Het op dat moment doormaken van een ernstige ziekte
 • Hoge koorts (hoger dan 38,5 graden Celsius)
 • Heftige klachten na een vorige vaccinatie
 • Bloedtransfusie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Immunoglobuline-toediening in de periode rondom deze vaccinatie
 • Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
 • Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Een geplande operatie met algehele narcose binnen 2 weken na de vaccinatie
 • Een vaccinatie tegen gele koorts (i.v.m. reizen) of waterpokken in de periode rondom deze vaccinatie.
 • Bij kinderen met stollingsstoornissen of medicatie die de bloedstolling beïnvloeden, kan doorgaans wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).

  Heeft je kind een dergelijke aandoening? Dan raden wij aan om dit vooraf met de behandelend arts te overleggen. Op de vaccinatiedag zelf is een loket ‘medische informatie’ waar je ook je twijfels of vragen kunt bespreken.

  De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:

 • Milde verkoudheid of milde virusinfectie (zonder koorts of met slechts milde verhoging)
 • Antibioticagebruik
 • Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
 • Kippenei- of koemelkallergie
 • Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).
 • In de sporthal is speciaal een kleine ruimte ingericht om deze kinderen apart te vaccineren. Dat wordt gedaan door geroutineerde medewerkers. Je kunt dit bij binnenkomst in de sporthal direct aangeven. Als je inschat dat dit onvoldoende is, dan kun je ook gebruik maken van ons speciale spreekuur op de Burg. de Bordesstraat 80 in Bussum. Hiervoor kun je een afspraak maken via 035-6926350.

  Is je kind op de dag waarop het is uitgenodigd ziek, of kan het om een andere dringende reden niet komen? Kom dan op een van de andere vaccinatiedagen (zie vraag 2). Je hoeft hierover niet met ons te bellen. Wanneer er nog geen (nieuwe) oproepdagen bekend zijn, kijk dan later nogmaals op onze website.

  De door Jeugd en Gezin geplande groepsvaccinaties in de week van 30 maart t/m 3 april gaan vanwege het coronavirus niet door. De vaccinaties voor 9-jarige jongens en meisjes (DTP/BMR) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. U krijgt hiervoor een uitnodiging.

  Mogelijk heeft je kind deze vaccinaties gemist in het jaar dat hij/zij 9 werd. Neem bij twijfel contact op met het RIVM. Je kunt de contactgegevens vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl. Heeft je kind inderdaad de DTP/BMR-vaccinaties gemist, dan kun je deze komen halen op een van de groepsvaccinatiedagen voor 9-jarigen ( zie vraag 2).

  We bieden zowel vaccinaties voor 9-jarigen, voor 12-jarige meisjes en voor 14+-jarige kinderen. Als je kinderen van meerdere leeftijden hebt, kan het voorkomen dat je uitnodigingen hebt gekregen voor verschillende tijdstippen. Kom dan allemaal op de dag van de uitnodiging van het jongste kind. Op die dag hebben we namelijk alle vaccins in huis. Je hoeft hierover niet met ons te bellen.

  Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

  Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.