voor inwoners, met gemeenten
Veelgestelde vragen over vaccinatie HPV

Alle meisjes krijgen in het kalenderjaar waarin zij 13 jaar worden een uitnodiging voor vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV), ook wel het baarmoederhalskankervirus genoemd.

Meisjes krijgen een oproep voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze 13 worden. Met het inenten voorkom je dat je dochter met bepaalde types van het HPV-virus besmet kan raken. Doordat zij niet besmet raakt, heeft zij 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen.

De vaccinatie wordt niet in de gebruikelijke groepsvorm gegeven. Jeugd en Gezin nodigt, in samenwerking met het RIVM, de kinderen op vaste tijdstippen uit op de vaccinatielocatie. Het is belangrijk dat je op tijd op je afspraak komt dan ontstaan er geen wachtrijen. Ook vragen we je 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven als je ziek bent, of als je huisgenoten met corona hebt.

In het voorjaar van 2021 worden uitgenodigd de meisjes:

 • geboren in 2008. Die in het kalenderjaar 2021 dus 13 jaar worden.
 • geboren in 2007, waarbij de HPV-vaccinatie vorig jaar door corona vertraagd was.
 • geboren in 2004 of 2005 die nog nooit een HPV-vaccinatie hebben gehad.
 • geboren in 2002 of 2003, die hun HPV-serie nog moeten afmaken.
 • geboren op of na 1 januari 1997 en zich onlangs vanuit het buitenland in Nederland hebben gevestigd.

NB: Na de 18e verjaardag heeft een meisje geen recht meer om te starten met de HPV-vaccinaties.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is een vaccinatie tegen 2 subtypen van het humaan papillomavirus (HPV), die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Jaarlijks wordt deze ziekte bij ongeveer 600 vrouwen ontdekt en overlijden er 200 vrouwen aan de gevolgen ervan. Meisjes die nu ingeënt worden tegen baarmoederhalskanker, hebben later minder kans om deze ziekte te krijgen en eraan te overlijden. Meer informatie over de vaccinatie vind je op www.rivm.nl/hpv.

Vanaf 2014 bestaat de vaccinatie voor meiden die jonger zijn dan 15 jaar uit 2 prikken. De tweede prik volgt ongeveer 6 maanden na de eerste prik. Er moet minimaal 5 maanden tussen deze prikken zitten. Je hebt beide prikken nodig om voldoende beschermd te zijn.

Voor meiden die de vaccinatie-serie gestart zijn nà hun 15e verjaardag, maar vóór hun 18e verjaardag, geldt dat de serie bestaat uit 3 prikken. De tweede prik volgt na minimaal één maand, en de derde prik bij voorkeur na zes maanden (minimaal na 120 dagen). Deze meiden hebben alle 3 de prikken nodig om voldoende beschermd te zijn.

Tot 2014 gold voor alle meiden een schema van 3 prikken. Je kunt meer lezen over de wijziging van het vaccinatieschema op www.rivm.nl/hpv.

Sinds de invoering van de HPV-prik in 2010 kregen meisjes 3 prikken. Uit onderzoek van de producent is gebleken dat bij meisjes die voor hun 15e verjaardag beginnen, twee prikken even goede bescherming bieden als drie prikken. Bij oudere meisjes is de opbouw van afweer minder snel. Daarom geldt voor meisjes die na hun 15e verjaardag met de HPV-inenting beginnen, nog steeds het advies om 3 prikken te halen. Meer informatie hierover kun je vinden op www.rivm.nl/hpv.

Is je dochter voor haar 15e verjaardag gestart met vaccinaties tegen baarmoederhalskanker en heeft ze tot nu toe 1 prik gehad? Dan is er nog maar 1 vaccinatie nodig. Tussen de eerste en de tweede prik moet wel minimaal 5 maanden zitten.

Als er minder dan 5 maanden tussen de eerste en tweede prik zat, is het nodig om nog een derde prik te krijgen. Dit heeft er mee te maken dat er anders niet genoeg afweer wordt opgebouwd.

Is je kind na haar 15e verjaardag (en vóor haar 18e) gestart met vaccinaties? Dan heeft ze 3 prikken nodig.

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hpv.

Als je dochter de voorgaande oproep(en) heeft gemist, kijk dan eerst bij vraag 4. Daar staat welke meisjes allemaal een oproep ontvangen. Valt je dochter daarbuiten, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. I.v.m. de coronamaatregelen kun je zonder afspraak niet langskomen.

Als je dochter in het verleden al HPV-vaccinaties heeft gekregen, maar deze nog niet heeft voltooid, dan kan zij de vaccinatieserie alsnog afmaken. Hoeveel prikken nog nodig zijn, hangt af van:

 • De leeftijd waarop zij de eerste vaccinatie heeft gekregen.
 • Het aantal vaccinaties dat ze heeft gehad.
 • De tijd die tussen die vaccinaties zat.

Bij vraag 4 zie je welke meisjes allemaal een oproep ontvangen. Valt je dochter daarbuiten, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Als je dochter geboren is voor 2008 en geen uitnodiging heeft ontvangen, dan heeft zij in het verleden waarschijnlijk geen gehoor gegeven aan de (herhaalde) oproep om de vaccinatieserie te starten. Wanneer ze nu alsnog met de vaccinaties wil starten dan kan dat. Je kunt hiervoor een afspraak maken via (035) 692 63 50. Als je dochter 15 jaar of ouder is, betekent het wel dat de vaccinatieserie uit 3 in plaats van 2 prikken bestaat.
NB: voor meiden die inmiddels 18 jaar of ouder zijn, is het niet meer mogelijk om via Jeugd en Gezin te starten met de vaccinatieserie. Je kunt je dochter wel via de huisarts laten vaccineren; de kosten zijn dan voor eigen rekening.

De HPV-vaccinaties worden gegeven in week 16: van 19 t/m 23 april 2021.

In verband met het coronavirus worden meisjes uitgenodigd in kleine groepjes, zodat er geen wachtrijen ontstaan. Zo kan iedereen op een veilige manier de vaccinatie halen.

We vaccineren op de locatie Utrechtseweg 16, 1213 TS in Hilversum. Er is beperkte parkeergelegenheid, dus kom indien mogelijk op de fiets. De locatie is op loopafstand van NS station Hilversum-sportpark.

Vergeet niet de oproepkaart en het HPV-vaccinatiebewijs mee te nemen. Ook die van eventuele voorgaande keer.
Je krijgt de oproepkaart enkele weken voor de vaccinatiedag, bij de uitnodigingsbrief. Wanneer je de oproepkaart en het vaccinatiebewijs kwijt bent geraakt, neem dan een paspoort of identiteitskaart mee.

Enkele weken voor de vaccinatiedag ontvang je de uitnodiging en de oproepkaart. Heb je 10 dagen voor deze dag nog geen oproepkaart(en) of uitnodiging gehad? Neem dan contact op met Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek (035-6926350).

Bij verkoudheidsklachten (neusverkouden, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid of koorts) of plotseling verlies van geur of smaak mag je kind niet naar de vaccinatielocatie komen. Zij moet dan thuis blijven. Neem contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. Is de verkoudheid over en is je dochter al 24 uur helemaal beter? Dan kunnen jullie de vaccinatie komen halen.

Als een gezinslid of huisgenoot luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid) en koorts heeft, mag je kind niet naar de vaccinatielocatie komen. Als dit gezinslid of deze huisgenoot weer helemaal beter is (minstens 24 uur), mogen jullie komen voor de vaccinatie. Met gezinslid bedoelen we iemand die bij je kind in huis woont.

De meeste aandoeningen staan vaccinaties niet in de weg. Er zijn verschillende situaties waarin (mogelijk) niet gevaccineerd wordt, namelijk bij:

 

 • Het op dat moment doormaken van een ernstige acute ziekte
 • Zwangerschap
 • Heftige klachten na een vorige vaccinatie
 • Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
 • Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Een geplande operatie met algehele narcose binnen 48 uur na de vaccinatie
 • Bij kinderen met stollingsstoornissen of medicatie die de bloedstolling beïnvloeden, kan doorgaans wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).

In bovenstaande gevallen raden we aan om vooraf met je behandelend arts te overleggen.

De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:

 

 • Antibioticagebruik
 • Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
 • Kippenei- of koemelkallergie
 • Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).

Elk meisje wordt apart gevaccineerd. Dat wordt gedaan door geroutineerde medewerkers. Als jullie inschatten dat dit onvoldoende is, dan kun je ook gebruik maken van ons speciale spreekuur op de Burg. de Bordesstraat 80 in Bussum. Hiervoor kun je een afspraak maken via (035) 69 26 350. Kijk voor tips om de vaccinaties zo ontspannen mogelijk te laten verlopen op de website vaccinaties zonder angst.

Je dochter kan natuurlijk samen met haar ouder(s) of eventuele andere begeleider(s) naar de vaccinatielocatie komen. In verband met de coronamaatregelen verzoeken we hem/haar om in de auto of bij de fiets blijven wachten. Als het echt nodig is, mag er één persoon met je kind mee naar binnen. Deze mag uiteraard zelf geen verkoudheidsklachten hebben (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), (licht) hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid, of verhoging/koorts boven de 38 graden.

Nee, door vaccinatie is de weerstand niet minder dan voor de prik. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als daarvoor.

Onze medewerkers doen er alles aan om je kind veilig te vaccineren. Als zij ziek zijn, blijven zij thuis. De medewerkers die vaccineren zijn dus gezond en zij werken hygiënisch. Zij wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Ook wordt er overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren kan dat even niet. Er is dan heel kort contact, ongeveer 10 seconden.

De persoon die je kind vaccineert draagt waarschijnlijk een mondkapje of spatmasker. Tijdens het prikken kunnen zij namelijk gaan 1.5 meter afstand houden tot je kind. Dat hoeft niet bij 12-jarigen, maar wel vanaf 13 jaar.

Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.