voor inwoners, met gemeenten
Veelgestelde vragen over vaccinatie MenACWY

Het betreft de MenACWY-vaccinatie tegen meningokokkenziekte (subtype A, C, W en Y).

Er hoeft geen tijd te zitten tussen een coronavaccinatie en de MenACWY-vaccinatie. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat deze vaccinaties elkaars werking beïnvloeden. Ook voor de bewaking van eventuele bijwerkingen is dit niet van belang.

De meningokokkenziekte kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Het is belangrijk om je kind hiertegen te beschermen.

De vaccinaties mogen, met inachtneming van de coronamaatregelen, in groepsvorm gegeven worden.

Jongeren geboren in 2008 hebben een uitnodiging gekregen om in het voorjaar van 2022 de MenACWY-vaccinatie te komen halen. Als je deze afspraak hebt gemist, dan ontvang je eind september 2022 een herinnering. Je wordt dan uitgenodigd voor woensdagmiddag 5 oktober 2022.

Als je de MenACWY-vaccinatie al na je 11e verjaardag bij de huisarts of GGD hebt gehaald, dan hoef je niet te komen. Geef dit wel door aan het RIVM, via 088 678 8930 of dvpwest@rivm.nl, zodat je niet nogmaals wordt uitgenodigd.

Bij Jeugd en Gezin is de volgende groepsvaccinatie voor MenACWY op woensdagmiddag 5 oktober 2022.

Je kind ontvangt een persoonlijke uitnodiging van het RIVM, enkele weken voorafgaand aan de vaccinatiedag.

We vaccineren in: Sporthal de Zandzee, Struikheiweg 14 in Bussum. Daar is beperkte parkeergelegenheid dus kom als dat kan op de fiets. De locatie is op loopafstand van NS Station Bussum-Zuid.

 

Neem naar de afspraak mee:

 • de oproepkaart en het vaccinatiebewijs (beide toegezonden per post)
 • je identiteitsbewijs
 • de door je ouder ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief

Heb je verkoudheidsklachten? Kijk dan op de beslisboom of je naar de vaccinatielocatie mag komen. Als je thuis moet blijven en je moet laten testen, dan kun je bij een negatieve testuitslag een nieuwe afspraak maken bij Jeugd en Gezin. Dat kan ook als je weer beter bent. Als het niet lukt om in de vaccinatieweek een nieuwe afspraak te maken, dan kun je later de vaccinaties krijgen.

 • Ben je geboren in 2005, 2006, 2007 of 2008? Dan krijg je geen herhaaloproep meer. Je kunt (totdat je 18 bent) voor de MenACWY langkomen op de groepsvaccinatiedagen. Kijk tussen 1 en 17 maart 2023 op de website om te weten op welke vaccinatiedagen je kunt komen.
 • Ben je geboren na 11 oktober 2022 maar voor 25 maart 2005 (en nog geen 18 jaar)? Neem dan contact met ons op als je in week 40 van 2022 echt niet kunt.
 • Ben je geboren na 25 maart 2005? Dan kun je in week 12 (20 t/m 24 maart 2023) een MenACWY-vaccinatie komen halen. Kijk tussen 1 en 17 maart 2023 op de website om te weten op welke dagen dat kan.

Als een gezinslid of huisgenoot coronaklachten heeft, kijk dan op de beslisboom of je naar de vaccinatielocatie mag komen. Als dit niet mag, en je hierdoor de vaccinaties mist, kijk dan bij vraag 10. Daar lees je wie automatisch een herinneringsoproep krijgen. Of wat je moet doen als je dat niet krijgt.

Als er sinds de vorige vaccinatiedatum (meestal rond 9 of 12 jaar) een aandoening is geconstateerd, kan er een contra-indicatie zijn tegen de vaccinaties. Situaties waarbij er (mogelijk) niet gevaccineerd worden zijn:

 

 • Het op dat moment doormaken van een ernstige ziekte
 • Heftige klachten na een vorige vaccinatie
 • Bloedtransfusie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Immunoglobuline-toediening in de periode rondom deze vaccinatie
 • Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
 • Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Een geplande operatie met algehele narcose binnen 48 uur na de vaccinatie
 •  Een vaccinatie tegen gele koorts (i.v.m. reizen) of waterpokken in de periode rondom deze vaccinatie.
  Is er sprake van een dergelijke aandoening? Dan raden wij aan om dit vooraf met de behandelend arts te overleggen.

Bij stollingsstoornissen of gebruik van medicatie die de bloedstolling beïnvloedt, kan meestal wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).

De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:

 

 • Antibioticagebruik
 • Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
 • Kippenei- of koemelkallergie
 • Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).

Als je erg bang bent of snel flauwvalt, kun je in een aparte kamer worden gevaccineerd. Vraag dit direct bij binnenkomst in de sporthal. Als je inschat dat dit onvoldoende is, dan kun je ook gebruik maken van ons speciale spreekuur op de Burg. de Bordesstraat 80 in Bussum. Hiervoor kun je een afspraak maken via (035) 69 26 350.

Tips om de vaccinaties zo ontspannen mogelijk te laten verlopen vind je in de folder helpend taalgebruik bij ingrepen en in de folder zorgzaam vaccineren van kinderen.

Er mag op de vaccinatielocatie één ouder of eventuele andere begeleider mee naar binnen.

Nee, door vaccinatie is jouw weerstand na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de vaccinatie.

Onze medewerkers doen er alles aan om jou veilig te vaccineren. Als zij ziek zijn, blijven zij thuis. De medewerkers die jou vaccineren zijn dus gezond en zij werken hygiënisch. Zij wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Ook wordt er overal afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren kan dat even niet. Er is dan heel kort contact, ongeveer 10 seconden.

Bij de groepsvaccinaties worden geen mondkapjes meer gedragen. Als je het fijn vindt, mag dat uiteraard wel.

Als je jouw afspraak hebt gemist, kijk dan bij vraag 10 wat je kunt doen.

Als je bent geboren in 2008, een BSN hebt, maar voor 1 oktober 2022 nog geen uitnodiging voor de MenACWY-vaccinatie hebt ontvangen, neem dan op 3 of 4 oktober contact met ons op.

Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: Rijksvaccinatieprogramma.nl

Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.