voor inwoners, met gemeenten
Veelgestelde vragen over vaccinatie MenACWY

Het betreft de MenACWY-vaccinatie tegen meningokokkenziekte (subtype A, C, W en Y).

De meningokokkenziekte kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Daarom is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk jongeren gevaccineerd worden ondanks de corona uitbraak. Als jongeren gevaccineerd zijn, worden ook andere groepen in de bevolking beschermd. Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat meningokokkenziekte dan weer meer voor kan komen in Nederland.

De vaccinatie wordt niet in de gebruikelijke groepsvorm gegeven. Jeugd en Gezin nodigt, in samenwerking met het RIVM, de kinderen op vaste tijdstippen uit op de vaccinatielocatie. Het is belangrijk dat je op tijd op je afspraak komt dan ontstaan er geen wachtrijen. Ook vragen we je 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven als je ziek bent, of als je huisgenoten met corona hebt.

Jongeren (geboren in 2001 t/m 2006) die nog geen MenACWY hebben gehaald, krijgen een uitnodiging om zelf een afspraak te maken in de vaccinatieweek. Dat is week 35 (24 t/m 28 augustus). Als je de MenACWY-vaccinatie al bij de huisarts of GGD hebt gehaald, hoef je geen afspraak te maken. Geef dit dan wel door aan het RIVM, via 088 678 8930 of dvpwest@rivm.nl, zodat je niet nogmaals wordt uitgenodigd.

De MenACWY-vaccinaties worden gegeven in de week van 24 t/m 28 augustus 2020.

In verband met het coronavirus is er geen oproepschema. Jongeren worden niet uitgenodigd in een groep, maar worden verzocht om zelf een afspraak te maken. Zo kan iedereen op een veilige manier de vaccinatie halen.

We vaccineren in:

Sporthal de Zandzee
Struikheiweg 14
1406 TK Bussum

Er is parkeergelegenheid in de buurt van de sporthal, maar kom indien mogelijk op de fiets. De sporthal is op loopafstand van NS Station Bussum-Zuid. Zie onderstaande kaart met de looproute vanaf het station. Neem vanaf perron 2 de loopbrug over het spoor en volg dan de rode pijl op de plattegrond.

Kaart

We vragen je om de oproepkaart(en) die je thuis ontvangen hebt mee te nemen. Neem ook het vaccinatiebewijs mee. Meestal zit dat voorin het ‘groene of blauwe boekje’ dat je ooit van het consultatiebureau hebt gekregen. Neem ook je identiteitsbewijs mee.

Bij verkoudheidsklachten (neusverkouden, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid of koorts) mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Je moet dan thuis blijven. Neem contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. Is de verkoudheid over en ben je al 24 uur helemaal beter? Dan kun je de vaccinatie komen halen.

Als een gezinslid of huisgenoot luchtwegklachten (hoesten, benauwdheid) en koorts heeft, mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Als dit gezinslid of deze huisgenoot weer helemaal beter is (minstens 24 uur), mag je komen voor de vaccinatie. Met gezinslid bedoelen we iemand die bij jou in huis woont.

Als er sinds de vorige vaccinatiedatum (meestal rond 9 of 12 jaar) een aandoening is geconstateerd, kan er een contra-indicatie zijn tegen de vaccinaties. Situaties waarbij er (mogelijk) niet gevaccineerd worden zijn:

 • Het op dat moment doormaken van een ernstige ziekte
 • Heftige klachten na een vorige vaccinatie
 • Bloedtransfusie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Immunoglobuline-toediening in de periode rondom deze vaccinatie
 • Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
 • Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Een geplande operatie met algehele narcose binnen 48 uur na de vaccinatie
 •  Een vaccinatie tegen gele koorts (i.v.m. reizen) of waterpokken in de periode rondom deze vaccinatie.
  Is er sprake van een dergelijke aandoening? Dan raden wij aan om dit vooraf met de behandelend arts te overleggen.

Bij stollingsstoornissen of gebruik van medicatie die de bloedstolling beïnvloedt, kan meestal wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).

De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:

 • Antibioticagebruik
 • Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
 • Kippenei- of koemelkallergie
 • Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).

Elke jongere heeft een persoonlijke afspraak en wordt apart gevaccineerd. Dat wordt gedaan door geroutineerde medewerkers. Als je inschat dat dit onvoldoende is, dan kun je ook gebruik maken van ons speciale spreekuur op de Burg. de Bordesstraat 80 in Bussum. Hiervoor kun je een afspraak maken via 035-6926350. Kijk voor tips om de vaccinaties zo ontspannen mogelijk te laten verlopen op de website vaccinaties zonder angst.

 

Je kunt natuurlijk samen met je ouder(s) of eventuele andere begeleider(s) naar de vaccinatielocatie komen. Wel vragen we of zij in de auto of bij hun fiets blijven. Zij mogen dus niet met je mee naar binnen.

Nee, door vaccinatie is jouw weerstand na de vaccinatie niet minder. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de vaccinatie.

Onze medewerkers doen er alles aan om jou veilig te vaccineren. Als zij ziek zijn, blijven zij thuis. De medewerkers die jou vaccineren zijn dus gezond en zij werken hygiënisch. Zij wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Ook wordt er overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren kan dat even niet. Er is dan heel kort contact, ongeveer 10 seconden.

De persoon die je kind vaccineert draagt waarschijnlijk een mondkapje of spatmasker. Tijdens het prikken kunnen zij namelijk gaan 1.5 meter afstand houden tot je kind. Dat hoeft niet bij 0 tot 12-jarigen, maar wel vanaf 13 jaar.

Als je je persoonlijke afspraak hebt gemist, neem dan contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.

Jongeren geboren in 2001 t/m 2006 die nog niet eerder een MenACWY hebben gehaald, krijgen begin augustus een brief om zelf een afspraak te maken voor de vaccinatieweek (24 t/m 28 augustus). Heb je de uitnodiging niet ontvangen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: Rijksvaccinatieprogramma.nl

Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.