voor inwoners, met gemeenten
Veelgestelde vragen over vaccinatie MenACWY

Het betreft de MenACWY-vaccinatie tegen meningokokkenziekte (subtype A, C, W en Y).

Voor 2 en 4 oktober 2019 worden de jongeren geboren in 2004 uitgenodigd die nog geen MenACWY-vaccinatie hebben ontvangen.
Als je de MenACWY-vaccinatie al bij de huisarts of GGD hebt gehaald, hoef je niet te komen. Geeft dit dan wel door aan het RIVM, via 088 678 8930 of dvpwest@rivm.nl, zodat je niet nogmaals wordt uitgenodigd.

 • Woensdag 2 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur
 • Vrijdag 4 oktober, tussen 14.00 en 17.00 uur
 • Oproepschema voor jongeren MenACWY-vaccinatie op woensdag 2 en vrijdag 4 oktober.

  WoonplaatsTijd
  Blaricum, Huizen, Laren en Wijdemeren14.00-15.00 uur
  Hilversum15.00-16.00 uur
  Gooise Meren en Weesp16.00-17.00 uur

  In oktober 2019 vaccineren we in Sportcentrum De Zandzee, Struikheiweg 14, 1406 TK Bussum.

  routekaartje zandzee

  We vragen je om de oproepkaart(en) die je thuis ontvangen hebt mee te nemen. Neem ook het vaccinatiebewijs mee. Meestal zit dat voorin het ‘groene of blauwe boekje’ dat je ooit van het consultatiebureau hebt gekregen.

  Als de jongere verkouden is of een milde virusinfectie doormaakt, kan hij/zij gewoon de vaccinaties krijgen. Mocht hij/zij ernstiger ziek zijn (koorts boven 38,5 graden Celsius) en niet in staat om te komen, dan kun je op een van de andere dagen komen (zie vraag 2 en 3). Je hoeft hiervoor niet met ons te bellen.

  Als er sinds de vorige vaccinatiedatum (meestal rond 9 of 12 jaar) een aandoening is geconstateerd, kan er een contra-indicatie zijn tegen de vaccinaties. Situaties waarbij er (mogelijk) niet gevaccineerd worden zijn:

 • Het op dat moment doormaken van een ernstige ziekte
 • Hoge koorts (hoger dan 38,5 graden Celsius)
 • Heftige klachten na een vorige vaccinatie
 • Bloedtransfusie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Immunoglobuline-toediening in de periode rondom deze vaccinatie
 • Bestraling in de periode rondom deze vaccinatie
 • Beenmergtransplantatie in de periode rondom deze vaccinatie
 • Een geplande operatie met algehele narcose binnen 2 weken na de vaccinatie
 • Een vaccinatie tegen gele koorts (i.v.m. reizen) of waterpokken in de periode rondom deze vaccinatie.

 • Is er sprake van een dergelijke aandoening? Dan raden wij aan om dit vooraf met de behandelend arts te overleggen. Op de vaccinatiedag zelf is een loket ‘medische informatie’ waar je ook je twijfels of vragen kunt bespreken.

  Bij stollingsstoornissen of gebruik van medicatie die de bloedstolling beïnvloedt, kan meestal wel worden gevaccineerd (de vaccinaties worden dan vlak onder de huid gespoten in plaats van in de spier).

  De volgende zaken zijn geen contra-indicaties voor vaccinaties:
 • Milde verkoudheid of milde virusinfectie (zonder koorts of met slechts milde verhoging)
 • Antibioticagebruik
 • Astma, eczeem, allergieën (behoudens allergieën tegen een bestanddeel van het vaccin)
 • Kippenei- of koemelkallergie
 • Stabiele neurologische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen en de meeste chronische aandoeningen (behoudens immunodeficiënties).
 • In de sporthal is speciaal een kleine ruimte ingericht om kinderen apart te vaccineren. Dat wordt gedaan door geroutineerde medewerkers. Je kunt dit bij binnenkomst in de sporthal direct aangeven. Als je inschat dat dit onvoldoende is, dan kun je ook gebruik maken van ons speciale spreekuur op de Burg. de Bordesstraat 80 in Bussum. Hiervoor kun je een afspraak maken via 035-6926350.

  Als je een eerdere vaccinatiedag hebt gemist, kom dan op een van de andere MenACWY vaccinatiedagen (zie vraag 2 en 3). Je hoeft hierover niet met ons te bellen.
  Jongeren geboren in 2001 t/m 2005 die nog geen MenACWY-vaccinatie hebben ontvangen, kunnen deze op woensdagmiddag 2 of vrijdagmiddag 4 oktober 2019 alsnog komen halen (zie vraag 3 en 4). Je hoeft hierover niet met ons te bellen.

  Iedereen geboren in 2004 behoort voor oktober 2019 een oproep te krijgen. Ook zonder oproep zijn jongeren welkom op 2 of 4 oktober in het tijdsblok van hun woonplaats. Neem een legitimatie mee!

  We bieden zowel vaccinaties voor 9-jarigen, voor 12-jarige meisjes en voor 14+-jarige kinderen. Als je kinderen van meerdere leeftijden hebt, kan het voorkomen dat je uitnodigingen hebt gekregen voor verschillende tijdstippen. Kom dan allemaal op de dag van de uitnodiging van het jongste kind. Op die dag hebben we namelijk alle vaccins in huis. Je hoeft hierover niet met ons te bellen.

  Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en vaccins kun je kijken op de website van het RIVM: www.rijksvaccinatieprogramma.nl. Speciaal voor jongeren is er de website www.deelditnietmetjevrienden.nl.
  Voor andere en/of logistieke vragen kun je tijdens werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur contact met ons opnemen, telefoon (035) 692 63 50.