voor inwoners, met gemeenten

Kinkhoest is voor jonge baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week tot aan de bevalling. De 22 wekenprik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis.

Waar haal ik de prik?

Om de prik te halen maak je een afspraak bij Jeugd en Gezin. De prik is beschikbaar voor alle zwangeren woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek en wordt aangeboden op de locatie in Bussum, Burgemeester de Bordesstraat 80.

Hoe krijg ik extra informatie?

Ook als je nog vragen hebt over de 22 wekenprik kun je een afspraak maken. Tijdens deze afspraak krijg je extra informatie en kun je meteen gevaccineerd worden. Je kunt dan ook besluiten om het niet te doen of er nog even over na te denken.

Hoe werkt het?

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn/haar leven. Totdat hij/zij zelf een vaccinatie krijgt. Dat is belangrijk, want juist in de eerste maanden na de geboorte zijn kinderen extra kwetsbaar. Door de prik ben je als moeder ook beter beschermd tegen kinkhoest. Als jij niet ziek wordt, breng je het ook niet over op je kind.

Krijgt mijn kind minder prikken?

Als jij je laat vaccineren heeft je baby straks 1 prik minder nodig. Je kind krijgt dan de eerste vaccinatie met 3 maanden, in plaats van met 2 maanden. Dat geldt niet in alle gevallen, de jeugdarts of jeugdverpleegkundige bespreekt dit met je op het consultatiebureau.

Welke prik krijg ik?

Het vaccin dat je krijgt is de DKT-prik. Het beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen tetanus en difterie. Er is geen los vaccin tegen kinkhoest. Na de prik kun je wat last krijgen van hangerigheid, hoofdpijn of een gezwollen arm. Dit gaat vanzelf weer over.

Wanneer kan het niet?

Er kunnen redenen zijn waardoor je de prik niet mag krijgen. Bijvoorbeeld bij acute ziekte met koorts, een verhoogde bloedingsneiging, overgevoeligheid na een eerdere DKT-prik of overgevoeligheid voor de werkzame stoffen of hulpstoffen in het vaccin. Als dat voor jou geldt, neem dan contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Meer informatie

Wil je meer weten? Kijk dan op www.22wekenprik.nl